Головна » 2012 » Березень » 8 » Як потрібно розважати?
22:10
Як потрібно розважати?


    Яка суть і яка мета розважання? Що являє собою даний процес в структурі творення особистості,які його внутрішні механізми та, яким чином він змінює,на яких питаннях він артикулює і зосереджує головні свої онтологічні і гносеологічні аспекти?

    Розважання-це здатність чути голос Божий,голос совісті,який вказує правильні стежки до Істини. Наші роздуми охоплені Божою мудрістю і благодаттю,що породжена нашою волею і бажанням мати в серці,сповідувати господнє слово і втілювати його промисел. Поринаючи в роздуми власного існування ми маємо враховувати усі негативні впливи, що можуть затьмарювати наше сумління в процесі роздумування. Маємо вийти із тілесної оболонки і наче зі сторони неупереджено і з усією відповідальністю критично проаналізувати власну поведінку, її причини та  мотиви.

    «Будьте тверезі і чувайте! Противник ваш, диявол, ходить навколо вас, як лев ревучий, шукаючи кого б пожерти» ( I Петра 5, 8 ).

    Наше життя сповнене різноманітних спокус земної неправедності, через які ми чинимо гріх,завдаємо болю,породжуємо зло, та інколи самі стаємо заручниками ситуаії,що є наслідком злого умислу земного буття. Немає поганих людей: є ті,совість яких затьмарена хибним розумінням блага і його внутрішнього позитиву. Прагнучи віднайти Господні настанови в  складних життєвих ситуаціях,зрозуміти його волю маємо насолоджуватись молитовною розмовою з Богом.

    Розважання має мати певну структуру,проте не слід абсолютизувати її. Приблизно це повинно мати наступний вигляд:

1. Зосередження(маємо поринути в певну самотність, відстороненість: наш розум має відчути діалог із самим собою);

2.Виокремлення(зосередження на тих принципових питаннях,які мають головний життєвий сенс: повинні розглядатися під час розважання,бути суттєвими);

3.Розважання(оцінка діям крізь призму Божої волі, Божого провидіння);

4.Сумма(підсумовування й остаточний аналіз власних роздумів, роблення уроків із особистого, Богом даного дня).

     Після проробленого маємо засвоїти пройдені сходинки чування: ми,як особистість,повинні скорегувати,удосконалити власну поведінку,життєві підходи. Наші переживання  мають дати нам волю для того,щоб змінити своє життя та віднайти нові його парадигми.

    «Чувайте ж, моліться, щоб не ввійти в спокусу. Дух бадьорий, але тіло кволе»   (Марко 14,38).

   автор: Юрій Боєчко

Переглядів: 711 | Додав: Gloria | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: